Azi la 18.30 – vino la dezbaterea Dezbaterea dedicata unui patrimoniu arhitectural amenintat – Bucuresti

  Print E-mail

„Bucuresti – vechi oras industrial?’

Bucuresti, 24 ianuarie 2008

Miercuri, 30 ianuarie 2008, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti) va avea loc dezbaterea ‘Bucuresti – vechi oras industrial?’. Intalnirea, moderata de arh. Irina Iamandescu, este cea de-a doua dintr-o serie dedicata de ICR fenomenelor arhitecturale si urbanistice romanesti si este organizata in parteneriat cu Asociatia Romana de Arheologie Industriala. Vor participa arhitectii Constantin Goagea (revista Arhitectura), Adrian Craciunescu si Gabriel Panasiu (Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti), Attila Kim (Studio KBD). Printre invitati se numara ICOMOS Romania, Uniunea Arhitectilor, Ordinul Arhitectilor, reprezentanti ai autoritatilor locale sau centrale.

Dezbaterea, deschisa publicului, are ca punct de pornire constatarea ca un patrimoniu cu un important potential cultural si turistic tinde sa dispara sub presiunea ‘dezvoltatorilor urbani’: ‘Astazi e raspindita la noi parerea ca vechile hale si depozite, morile albite de faina, abatoarele si depourile de tramvaie nu mai au valoare decit prin terenul de sub ele. Asa ca magnatii afacerilor imobiliare le dau jos ca sa ridice pe locul lor cartiere rezidentiale plate, supraevaluate, mall-uri, blocuri de birouri si alte constructii fara stil si fara personalitate. E o crima. Mai rau, o idiotie. (…) Nu meritam sa avem un prezent daca ne distrugem mai departe, si in libertate, precum sub fosta dictatura, trecutul. Avem nevoie de o noua definitie si valorizare a trecutului nostru arhitectonic, care sa includa aspectul sau burghez, negustoresc si industrial. Citeva capodopere abstruse ale sale inca supravietuiesc. E timpul sa facem ceva cu ele.’ – Mircea Cartarescu, ‘O crima si o idiotie’

Discutiile vor fi insotite de ilustrari intre care o expozitie de proiecte de diploma ale studentilor arhitecti dedicate conversiei patrimoniului industrial. Un obiectiv fundamental al programului lansat de ICR este ca patrimoniul arhitectural inca existent sa supravietuiasca si altfel decat in arhive foto-video.

Pentru detalii si confirmarea participarii:

Biroul de presa al ICR, tel. 031 7100 625, e-mail: biroul.presa @ icr.ro

preluat din www.comunicatemedia.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s