Dezbatere pentru Arhitectura Bucurestiului – joi 10 aprilie ora 11

Grupul de Istoria Construcţiilor, Fundaţia Academia Civică , Grupul de Dialog Social, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul vă invită în data de 10 aprilie orele 1100la sala Centrului de Presă a Radiodifuziunii Române

la dezbaterea cu tema ARHITECTURĂ, CONSTRUCŢII, URBANISM

De la lipsa de responsabilitate la corupţie

1100 PUNEREA ÎN TEMĂ

Nicolae Noica Contextul general al urbanismului şi construcţiilor în România

Nicuşor Dan O sinteză a cercetării „Bucureştiul, un dezastru urbanistic”

Dorina Isopescu Disciplina în urbanism şi patrimoniul urban

DEZBATEREA TEMEI

Ce se întamplă în urbanism şi construcţii? Cum ne protejăm patrimoniul?

Surse şi derapaje în construcţia urbană.

Este necesar un cod al urbanismului şi al construcţiilor?

Propuneri concrete pentru îndreptarea acestei stări.

1130 REACŢIA SOCIETĂŢII CIVILE

Asociaţii civice de profil general, organizaţii obşteşti de profil, mass-media (presă scrisă, radio, tv).

1200 REACŢII ASOCIAŢII PROFESIONALE

Uniunea Arhitecţilor din România, Ordinul Arhitecţilor din România, Registrul Urbaniştilor din România, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii, etc.

1230 REACŢII ADMINISTRAŢII

Administraţii locale (arhitecţi şefi, primari).

Administraţii centrale (Ministerul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, Ministerul culturii şi cultelor – Comisia Naţională de Monumente, Ministerul Justiţiei, Inspectoratul de stat pentru construcţii).

1300 PROIECT DE REZOLUŢIE

Reclame

3 răspunsuri la „Dezbatere pentru Arhitectura Bucurestiului – joi 10 aprilie ora 11

 1. Capitala sufocata de zgaraie-nori – articol Romania Libera, 11 aprilie 2008

  http://www.romanialibera.ro/a122253/capitala-sufocata-de-zgarie-nori.html

  Capitala ar putea deveni disciplinata urbanistic daca legislatia in vigoare ar fi mai putin permisiva. In plus, problemele care deriva din aceste „derapaje” s-ar solutiona daca s-ar constitui o sectie specializata in imobiliare pe langa DNA, considera specialistii.

  Distrugerea caselor de patrimoniu si cresterea numarului de constructii de tip zgarie-nori, prin modificarea abuziva a legislatiei, sunt „derapaje in urbanism” care au consecinte grave asupra mediului de viata al bucurestenilor, sunt concluziile dezbaterii „Arhitectura, constructii, urbanism. De la lipsa de responsabilitate la coruptie”. Nicusor Dan, presedintele Asociatiei „Salvati Bucurestiul”, a precizat ca ambuteiajele sunt efectul urbanizarii haotice: „In centrul orasului au fost create foarte multe cladiri inalte. Conform raportului «Bucuresti, un dezastru urbanistic», de pilda, la ora pranzului 500 de masini ies din parcarea Cathedral Plazza pe o strada cu sens unic”, fapt care ingreuneaza foarte mult traficul din zona. Nicusor Dan a dat, de asemenea, drept exemplu timpul mediu in care o ambulanta ajunge la destinatie:
  „Daca in 2002 aceasta ajungea in 12 minute, in 2006 ambulanta facea circa 35 de minute. De aceea, daca acum sase ani erau 1.800 de decese la sosirea ambulantei, ele au ajuns la 2.320 in 2006”. Fostul ministru al Lucrarilor Publice Nicolae Noica crede ca, „daca legislatia ar fi pusa la punct si nu ar mai permite un urbanism derogatoriu si abuzuri”, numarul acestor cazuri s-ar reduce. La randul sau, Ana Blandiana, presedinta Fundatiei „Academia Civica”, socoteste ca „dezvoltarea urbanistica a Bucurestiului nu este decat un simbol al coruptiei care exista in toate domeniile”. In acest sens, Radu Filipescu, presedintele GDS, a dat exemplul strandului Tineretului, unde Agentia Nationala pentru Sport a semnat doua contracte „care incalca legea” pentru ca sunt destinate unor „constructii imobiliare ce nu au nimic de-a face cu sportul”.

  Solutia asociatiilor si specialistilor a fost un proiect de rezolutie prin care sa se creeze o comisie care sa verifice modificarile aduse Planului Urbanistic General prin Planurile Urbanistice Zonale (PUZ), care, conform Inspectoratului de Stat in Constructii, sunt, la nivelul unui an, de ordinul sutelor pentru un singur municipiu. PUZ-urile reprezinta derogari de la PUG si constituie, astfel, modalitatea prin care au fost ridicate majoritatea cladirilor inalte in Bucuresti. O alta prevedere a rezolutiei este „stimularea bunei conduite in urbanism” prin infiintarea unei sectii specializate in imobiliare pe langa DNA, formata din experti in domeniu, dar si instituirea avocatului comunitatii pentru procese in domeniul imobiliar.
  CALCULE
  » Formula coruptiei
  Daca la prima vedere coruptia si matematica nu au nimic in comun, fostul ministru al Lucrarilor Publice Nicolae Noica a prezentat o transpunere matematica a coruptiei. Conform acestuia, formula este: C§M±P-R(t), unde C reprezinta coruptia, M – monopolul de putere, P – puterea discretionala a oficialitatilor, iar R(t) este responsabilizarea sau transparenta.

 2. mi se pare normal ca prin aceasta manifestare statul, primariile, organizatiile nonprofit sa suporte financiar pastrarea arhitecturii acestor imobile sau macar o parte din costurile de consolidare. altfel ajungem la situatii in care, din senin, casa, imobilul s-a darimat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s