Parlamentul vrea să legalizeze construcţiile în parcuri

Parlamentul vrea să legalizeze construcţiile în parcuri


*Senatorii sunt de acord să se construiască pe spaţiile verzi, cu condiţia ca acestea să fie proprietate privată

*Deputaţii trag de timp şi propun respingerea ordonanţei

Ordonanţa de guvern care interzice construirea pe spaţiile verzi ar putea fi demolată de Parlament. OUG 114, publicată în Monitorul Oficial în octombrie anul trecut, prevede că „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora” şi că actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor de mai sus sunt lovite de nulitate absolută”.

Mai întâi, ordonanţa a intrat în Senat, de unde a ieşit cu un amendament care prevede că pe un spaţiu verde se poate construi totuşi, cu condiţia ca terenul să fie proprietate privată. Acum mai bine de o jumătate de an, OUG 114 a ajuns la Camera Deputaţilor şi n-a mai ieşit. Conform site-ului de internet al Camerei, deputaţii dezbat chiar respingerea ordonanţei. Procesul legislativ este descris astfel: „Proiect de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2007 penreu modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului”.

„Decizia se amână din săptămână în săptămână şi, de unde la început deputaţii s-au arătat dispuşi să aprobe Ordonanţa, în prima formulă a sa, acum şi-au cam schimbat părerea. Din asta n-au de pierdut decât bucureştenii, care se pot trezi că în parcul lor s-a construit peste noapte”, ne-a spus Gheorghe Ionicescu, preşedintele Partidului Verde.

Banii alocaţi pentru parcuri riscă să fie cheltuiţi degeaba

De mai mult timp, verzii încearcă să găsească o soluţie împreună cu Ministerul Mediului. „Am făcut apel la ONG-uri şi la presă pentru a susţine Ordonanţa, de nenumărate ori. Nici noi nu suntem de acord cu introducerea acelui amendament vizând construirea pe terenurile private. Anul trecut, Ministerul a alocat foarte mulţi bani pentru dezvoltarea a 102 parcuri, se dau bani şi în 2008. Nu este corect să cheltuim pentru a crea şi a dezvolta spaţii verzi, pentru ca ulterior, acestea să fie distruse prin ridicarea unor clădiri”, ne-a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului.

În plus, OUG 114 din 2007 obligă primăriile să asigure din intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor, până la data de 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 de metri pătraţi pentru un locuitor, până la sfârşitul lui 2013.

Sâmbătă, 24 mai 2008 Gandul comenteaza acest articol Autor: Alina BÃDÃLAN TURCITU
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s