Mai vrem spatii verzi in tara si mai ales in orase ? Atunci sa cerem asta Guvernantilor!

Deşi există trei iniţiaţive legislative menite să protejeze spaţiile verzi, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114 / 2007 şi cele două legi pentru spaţiile verzi intravilane (Legea 24/2007 şi Legea 33/1994) niciuna nu poate fi aplicată, acestea fiind blocate în comisia de specialitate a Camerei Deputatilor.

Vânătoarea de spaţii verzi a devenit o luptă aprigă ce nu poate fi câstigată de un singur om. Banii, agenţiile imobiliare şi corupţia administraţiei publice ne fură zilnic din spaţiul verde. Suprafeţele de beton înlocuiesc încetul cu încetul orice metru pătrat de spaţiu verde.

Numai alegerile locale au mai încetinit momentul punerii în posesie a proprietarilor si al intrarii pe teren a buldozerelor care vor deschide calea şantierelor imobiliare.

Spaţiul verde nu este un moft, Agenţia pentru Protecţia Mediului a tras nenumărate semnale de alarmă în ceea ce priveşte necesitatea spaţiilor verzi, mai ales în zilele de caniculă, când temperatura în orase e mai mare cu câteva grade Celsius datorită încalzirii betoanelor şi asfaltului. Spaţiile verzi au rolul de a racori şi împrospata aerul pe care îl respiram pentru sănătatea locuitorilor şi pentru o viaţă socială normală.

În prezent, cele 12 milioane de persoane care locuiesc în spaţiul urban în Romania se bucură doar de 9 mp de verdeaţă. În Bucureşti, cifrele oficiale arată că există 11,09 mp de spaţiu verde/cap de locuitor faţă de cei 26 de metrii pătraţi minimi impuşi de normele europene.

Dacă facem o comparaţie cu anul 1990, jumătate din spaţiile verzi au fost distruse. Episodul cu Parcul Bordei se repetă în lipsa legislaţiei care să interzică construcţiile pe spaţiile verzi. Acum, Parcul Tineretului este urmatoarea oază de verdeaţă care urmează să îsi diminueze suprafaţa cu 30 de hectare. În parcul Titan, două firme straine au pus mâna pe un teren de aproximativ opt hectare, pe care îl vor transforma într-o zonă comercială şi un complex de locuinţe. Pe o suprafaţă de 1,5 hectare situată pe malul Lacului Băneasa se pregateşte ridicarea a cinci imobile cu înalţimi de până la 24 de metri. Acestea nu sunt singurele cazuri raportate, acelaşi lucru se întamplă în toată ţara cu fiecare metru patrat de spaţiu verde înghiţit. În Piaţa Romană, în rond, în staţia de autobuze 300, 226, 133 era până acum câteva zile umbră. S-au tăiat din curtea imobilului de lângă ASE patru copaci plus unul din curtea clădirii de pe colţ. De asemenea, în Parcul Herăstrău, în spatele Expoflora, a fost tăiat recent un copac pentru ca terasa din zonă să poată fi extinsă iar spaţiul verde betonat. A tăia un pom într-o zonă monument istoric, este aproape imposibil, dar de multe ori interesele primează. O altă defrişare masivă a avut loc zilele trecute la Piaţa Presei Libere 3-5 unde au fost seceraţi aproximativ 100 de copaci pentru a se construi un ansamblu de birouri.

Spaţiile verzi existente sunt şi ele într-o stare deplorabilă, de exemplu în Sectorul 2 sunt înregistrate în acest moment 380.000 de masini, iar locuri de parcare amenajate numai 12.300. Cu alte cuvinte, în vreme ce un singur bucureştean isi gaseşte loc de parcare, alti 31 sunt forţaţi să „interpreteze” legea.

Motivele care au dus la diminuarea spaţiilor verzi din Bucuresti sunt creşterea traficului rutier, dezvoltarea de activitaţi economice în parcuri şi gradini publice şi extinderea suprafeţelor construite.

semnati cu totii aceasta Petitie adresata:

  1. Primului Ministru
  2. Ministrului Mediului
  3. Presedintelui Camerei Deputatilor
  4. Presedintelui Comisiei de Administratie Publica

Semnati aici si DATI LINKUL MAI DEPARTE TUTUROR PRIETENILOR!

Reclame

2 răspunsuri la „Mai vrem spatii verzi in tara si mai ales in orase ? Atunci sa cerem asta Guvernantilor!

  1. Frate… toata lumea zice sa salveze natura.. sa o salveze si iar sa o salveze… dar pe el saracu nu se vede .. cand merge pe strada si termina de baut o cutie de suc si saracu… o arunca pe jos doar doar nu il vede cineva…. asta ziceti voi sa salvam spatiile verzi???

  2. Saraci guvernanti… de ce frate sa le cerem lor sa faca spatii verzi.. cand iei defriseaza paduri intregi doar ca sa isi faca o cabana… o vila sau io mai stiu ce fel de casa… io zic ca e o mare pierdere de timp sa le ceri asta guvernantilor.. cand ei sunt cei mai mari hoti din tara asta..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s