„Dictatura zgârie-ochilor” – CTP

Dictatura zgârie-ochilor

de Cristian Tudor POPESCU | 29 MAI 2008

Ceauşescu a mutilat Capitala dărâmând. „Capitaliştii“ zilei de azi o mutilează construind zgârie-ochi. De ani de zile, cetăţenii Bucureştiului se uită neputincioşi cum se înfig în trupul şi aşa plin de bube şi cicatrice al oraşului piroane bătute din cer, turnuri-monstru de beton, metal şi sticlă care nu zgârie cerul, ci ochii, sfâşiind retina, distrugând peisajul urbanistic ca la cutremur, aglomerând în jurul lor maşini ca hoitul muştele. De câte ori trec prin Piaţa Ch. de Gaulle mă străbate un fior depresiv când văd uriaşul stup negru-verzui de albine turbate şi sterpe turnat aici de… de cine?
Dictatura lui Ceauşescu e înlocuită cu dictatura PUGurilor, PUZurilor, PUDurilor, a Comisiilor, a Consiliilor, a arhitectului-şef al Capitalei. Când am protestat, ca ziarişti şi cetăţeni, în faţa acestor agresiuni, ni s-a spus întotdeauna că există acoperire legală. Dar ce lege e aceea care acţionează împotriva naturii umane, a bunului simţ, a simţului estetic şi în favoarea urâţeniei agresive? Cine a făcut-o, cine a votat-o? Cetăţenii Capitalei în nici un caz, ei n-au fost întrebaţi niciodată.
I-am întrebat pe domnii candidaţi pentru Primar General, Diaconescu, Blaga, Orban, Guşă, prezenţi la întâlnirea de la Gândul, dacă au de gând să-l păstreze pe arhitectul-şef al Capitalei, eternul Adrian Bold. Toţi, între care trei reprezentanţi de partide mari, au răspuns că îl vor destitui pe loc. Şi atunci, domnilor, cine Dumnezeului l-a susţinut până acum pe acest terorist urban în construirea distructivă a Bucureştiului?
Ieri, la spartul târgului, înainte de alegeri, Comisia marilor urbanişti ai Primăriei a avut pe masă nu mai puţin de cinci zgârie-ochi. Nici unul cu mai puţin de 27 de etaje, toate măsurând circa 100 m înălţime. Urmând a fi înfipte la Piaţa Muncii, pe Nerva Traian, pe bulevardul Gh. Şincai… Incredibil. Greu de imaginat cât de mare a fost presiunea „clienţilor“ politici, pentru care fiecare etaj în plus înseamnă câte o roabă plină cu bani. Dacă îi întrebi pe domnii din Comisie îţi găsesc nu ştiu câte justificări cu acte şi fără. Tot aşa cum se străduia primarul Chiliman, venit la mine în birou la început de mandat, să-mi explice că n-are ce să-i facă zgârie-ochiului Cathedral Plaza îndesat lângă Catedrala Sf. Iosif. Văz că tot ieri, însă, d. Chiliman avu o revelaţie: o bucată de pământ de sub necurata Cathedrală a fost concesionată ilegal. Mi-e teamă că tot presiuni de soiul celor care au pus noile turnuri pe masa Comisiei de Urbanism au provocat schimbarea de sex morală a ziditorului de la sect. 1.
Toţi candidaţii la Primărie promit să construiască: pasaje sub şi supraterane, metrouri, autostrăzi volante, mall-uri învârtitoare după soare, străpungeri, inele şi rondele. Eu cred că semnul voinţei de a schimba soarta acestui oraş e în primă instanţă dărâmarea. După ce voi vedea ţeapa cu cartof, sau cu fleică, sau cu testicul din inima Capitalei, încărcată pe trailere şi dusă de-acolo, după ce voi vedea măcar unul dintre aceşti
zgârie-ochi evacuat şi pus la pământ ca Turnurile Gemene, atunci am să-mi permit luxul de a spera la un Bucureşti al oamenilor.

ctp@gandul.info

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s