O LEGE DE PROTECŢIE A SPAŢIILOR VERZI, NECESARĂ/Parc cu şase blocuri-turn!

O LEGE DE PROTECŢIE A SPAŢIILOR VERZI, NECESARĂ/Parc cu şase blocuri-turn
19/03/2009
Şase blocuri de 11 şi 13 etaje vor fi ridicate pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi. Zona a fost folosită ani întregi ca spaţiu verde şi loc de joacă pentru copii. Asociaţia de locatari cere anularea PUZ-ului aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în luna februarie a acestui an.

(…)

Pe hârtie însă, conform Planului Urbanistic General (PUG), cei 6.000 de metri pătraţi s-au transformat miraculos în zonă destinată locuinţelor colective. Asociaţia de locatari a întocmit numeroase plângeri pe care le-a trimis atât Primăriei Generale, cât şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului sau Inspecţiei de Stat în Construcţii. Cea mai gravă problemă a acestor oameni nu este numai parcul, care era o oază de verdeaţă într-un Bucureşti sufocat. (…)

HIBELE LEGISLAŢIEI
(…) Astfel de proprietari care fac ce vor pe terenul lor indiferent de statutul acestuia, au devenit băieţii deştepţi ai imobiliarelor, iar blocurile lor s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Parcuri, spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii au căzut pe rând victime ale dezvoltatorilor imobiliari. Legile interpretabile şi tergiversările au făcut ca joaca cu banii şi cu terenurile să devină o plăcere. Practic, în România, proprietarul unui teren se transformă automat în proprietarul dreptului de a construi. În ţările care respectă legislaţia Uniunii Europene, lucrurile stau cu totul altfel. Dreptul de folosinţă şi dreptul de proprietate sunt bine delimitate. În urmă cu numai trei zile, într-o dezbatere publică organizată de ONG-urile de mediu se vorbea despre modul în care ar trebui modificată legislaţia, astfel încât să nu se mai construiască fără noimă. Ordonanţa 27/2008, care modifică Legea urbanismului 350/2008, reduce considerabil posibilitatea consiliilor locale de a modifica Planul Urbanistic General prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) sau Planuri Urbanisitce de Detaliu (PUD), tocmai pentru a apăra oraşele de o densificare exagerată. Mai mult, instituţiile abilitate ale statului vor fi obligate să organizeze dezbateri publice, astfel încât oamenii să ştie ce construcţii au fost avizate şi mai ales să işi spună punctul de vedere.

Protecţia spaţiilor verzi, în ceaţă

Încă o dezbatere, încă o negociere. Parcul despre care s-a relatat mai sus putea fi salvat dacă exista o lege necontestată de protejare a spaţiilor verzi. La Camera Deputaţilor trebuia să se discute ieri în Comisia de urbanism Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2007 prin care se interzice schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi, indiferent de tipul de proprietate. Numai că surprizele au apărut şi de data asta. Şefa comisiei, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a cerut amânarea dezbaterilor până luni, când vor fi invitaţi pentru a nu ştiu câta oară şi primarii din toată ţara pentru a-şi spune cuvântul. Decizia doamnei Sulfina Barbu n-a fost una întâmplătoare. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu, i-a comunicat colegei sale de partid că nu este de acord cu amendamentele aduse atât Ordonanaţei 114/2007, cât şi Ordonanţei 27/2008, care reduce considerabil posibilitatea de derogare în documentaţiile de urbanism, fenomen care a produs în ultimii ani sufocarea traficului şi agresiunea asupra imobilelor de patrimoniu. Nu e de mirare că reprezentanţii PD-L nu sunt de acord cu aceste acte normative care protejează atât mediul, cât şi patrimoniul, având în vedere că cele mai mari defrişări au avut loc în perioada cât la şefia Ministerului Mediului s-a aflat Sulfina Barbu. Chiar şi legea a fost schimbată tot în aceea perioadă, astfel că parcurile au putut fi transformate în şantiere. În partea opusă se află cei de la PNL, care vor ca spaţiile verzi să fie protejate printr-un act normativ clar. „Mă bucur că în această săptămână, până la o nouă rundă de discuţii, nu se va tăia nici un copac. Dezbateri au tot fost. Am impresia că mă lupt cu morile de vânt”, ne-a declarat Lucia Varga, deputat PNL, o susţinătoare a Ordonanţei 114/2007. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a trimis scrisori tuturor liderilor de partid din Parlament, cerându-le sprijin pentru adoptarea în actuala formă a Ordonanţei 114/2007, preşedintele Mircea Geoană asigurându-l de sprijinul PSD.

cititi articolul complet si lasati-va si dvs comentariile in Jurnalul National

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s